W czwartek 3 października uczniowie klas V, VI i VII wybrali się na warsztaty do Zagrody Edukacyjnej ,,Stajnia Lusi” w Konarzewie na „Kopanie ziemniaków” i „Kiszenie kapusty”. Podczas wizyty poznali tradycję gromadzenia i przygotowania zapasów na zimę. Dowiedzieli się wielu ciekawych informacji na temat ziemniaków i kapusty. Za początek uprawy ziemniaka w Polsce przyjmuje się rok 1683. Wtedy to król Jan III Sobieski wracając z wyprawy wiedeńskiej przywiózł bulwy ziemniaka jako prezent dla królowej Marysieńki. Bulwy zostały wysadzone w ogrodach wilanowskich, by piękne kwiaty mogły cieszyć oko królowej. Podobnie jak w innych krajach Europy, tak i w Polsce początkowo doceniano ozdobne i lecznicze cechy tej rośliny, nie biorąc pod uwagę możliwości wykorzystania jej w kuchni. Pod koniec XVIII w. zaczęto uprawiać ziemniaki na większą skalę i wykorzystywać w kuchni, lecz przez niektórych uważane były za roślinę o toksycznych właściwościach. W XIX w. rośliny te były wykorzystywane do produkcji skrobi, a także stał się podstawowym produktem żywnościowym dla człowieka. Po części teoretycznej uczniowie przystąpili do działań praktycznych na polu, gdzie pod czujnym okiem – gospodarza zagrody uczestniczyli w wykopkach ziemniaków przy pomocy motyki. Uczniowie z dużym zaangażowaniem podjęli wyzwanie samodzielnego kopania i sortowania ich do tradycyjnych wierzbowych koszy. Kolejnym etapem warsztatów było szatkowanie kapusty i poznanie jej walorów zdrowotnych. Uczniowie mieli okazje poznać sposoby tradycyjnego kiszenia kapusty w dębowej beczce. Po wytężonych działaniach praktycznych udali się na wspólny posiłek pieczone ziemniaki z ogniska i surówkę z kiszonej kapusty. Zaopatrzeni w słoje i pojemniki napełnione kapustą wróciliśmy do szkoły.
Małgorzata Litwinowicz